Scheiden en Mediation: een vreedzame scheiding

door | 11 jul 2023 | Familierecht, Mediation

Is mediation de oplossing voor een vreedzame scheiding? Een scheiding is een emotioneel en vaak moeilijk proces. Het kan leiden tot conflicten, bitterheid en langdurige juridische procedures. Gelukkig is er een alternatieve benadering die steeds populairder wordt: mediation. Mediation biedt een constructieve weg voor koppels om samen tot afspraken te komen. De scheiding kan op een vreedzame manier worden afgehandeld. Waarom is mediation een waardevolle manier om uit elkaar gaan? .

Wat is mediation?

Mediation is een proces waarbij een neutrale derde partij, de mediator, helpt bij het faciliteren van gesprekken tussen de scheidende partners. Het doel van mediation is om tot gezamenlijke overeenstemming te komen over belangrijke kwesties. Tijdens een mediation komen onderwerpen als de verdeling van bezittingen, omgangsregelingen met kinderen, alimentatie en andere zaken die relevant zijn voor de scheiding aan bod. In tegenstelling tot een juridische strijd, waarbij een rechter beslissingen neemt, geeft mediation koppels de controle over het proces. Het stelt partners in staat om zelf oplossingen te vinden.

Hoe werkt mediation bij een scheiding?

Het mediationproces begint met het selecteren van een ervaren en gekwalificeerde mediator. Deze professional begeleidt de gesprekken tussen de partners, waarbij de focus ligt op open communicatie, begrip en het vinden van gemeenschappelijke basis. De mediator zorgt ervoor dat beide partijen de gelegenheid krijgen om hun belangen en behoeften te uiten en helpt bij het verkennen van verschillende oplossingen. De nadruk ligt op samenwerking. Het doel is het vinden oplossingen met een ‘win-win-resultaat’. Oplossingen die voor beide partijen acceptabel zijn.

De voordelen van mediation

1. Behoud van controle: In plaats van de beslissingen over uw leven in handen van een rechter te leggen, behouden beide partners de controle over het proces en de uiteindelijke uitkomst.

2. Kostenbesparend: Mediation is over het algemeen goedkoper dan een juridische procedure. Omdat beide partijen gezamenlijk de kosten van de mediator dragen en het proces efficiënter is, worden de totale kosten aanzienlijk verminderd.

3. Tijdsbesparing: In vergelijking met langdurige juridische procedures neemt mediation aanzienlijk minder tijd in beslag. Omdat beide partners actief betrokken zijn bij het zoeken naar oplossingen, worden zaken sneller afgerond.

4. Betere communicatie en ouderschap: Mediation bevordert open communicatie en helpt bij het ontwikkelen van effectieve ouderschapsvaardigheden. Dit kan de relatie tussen de ouders verbeteren en zorgen voor een gezondere omgeving voor  kinderen.

5. Minder conflictueus: In plaats van een vijandige benadering in de rechtbank, moedigt mediation samenwerking en begrip aan. Dit vermindert de kans op langdurige conflicten en kan de emotionele impact van de scheiding verminderen.

Conclusie

Mediation biedt stellen die uit elkaar gaan een alternatieve en constructieve weg om hun scheiding af te handelen. Het bevordert open communicatie, samenwerking en geeft beide partners de mogelijkheid om controle te behouden over het proces en de uitkomst. Met de hulp van een ervaren mediator kunnen stellen belangrijke beslissingen nemen op een respectvolle en vreedzame manier. Dit kan resulteren in een minder kostbare, tijdrovende en conflictueuze scheiding, met een betere basis voor toekomstige communicatie en gezamenlijk ouderschap.

Als u en uw partner voor een scheiding staan, overweeg dan om mediation te verkennen als een waardevolle optie om het proces van de scheiding op een constructieve manier te doorlopen. Het kan u helpen om op een positievere manier de volgende fase van uw leven in te gaan.

Onze mediators helpen u graag. Neem gerust vrijblijvend contact op om te bespreken of mediation ook een goede optie voor u is.

Martijn Mok

Martijn Mok

Advocaat - mediator

Westersingel 49
9718 CE Groningen
050 - 211 09 84
[email protected]

Laatste Blogs

Gezamenlijk gezag – het klemcriterium

De Hoge Raad oordeelde al eerder over het toewijzen van gezamenlijk gezag. De Hoge Raad ging specifiek in op de vraag...

De legitieme portie

Het onterfde kind heeft recht op een legitieme portie. De legitieme portie is de helft van het erfdeel waar het kind...

Hoe wordt een erfenis zuiver aanvaard ?

Hoe wordt een erfenis zuiver aanvaard ? Als erfgenaam heeft u de navolgende keuzes wat betreft het aanvaarden van de...